ואדי חרמיה
צור קשר
דלג על צור קשר
צור קשר
סגירה

צור קשר

checked

ואדי חרמיה

ו - ואדי חראמיה:

פירוש השם: נחל השודדים - הגנבים.

היותו של הגיא מעבר הכרחי, ההרים מצידיו גבוהים ותלולים, גרם לכך שלשודדים קל היה לארוב לשיירות שעברו בו.

לכן גם הוקם בצומת - בנין המשטרה הבריטית, שהפך בזמננו לבית ״יד לבנים״ של בנימין.

בדורות קדומים - הוקם מצד צלבני השולט והמגן על הצומת ועל המעבר בנחל.

בואדי מצויים גם סדרה של קברים עתיקים ו- 2 מעיינות בספיקה נמוכה מאד (אם בכלל).

צפונה מהצומת היה עד לא מזמן כביש צר ומפותל העולה למזרעה-א-שרקיה. כיום הכביש סגור ובקושי ניתן לראות את תחילתו מכביש 60. בהמשכו של הכביש נמצאות מחפורות ידי אדם ששימשו כמחסני נשק לצבא הירדני.

בתקופת ״סבסטיה״ הייתי מוביל דרכו ובין שביליו שיירות של רכבים פרטיים לכוון שילה בטרם התנחלה.

בספר גבעת שאול - של הרב שאול פנחס הארנשטיין משנת 1898 הוא מספר:

״בדרך מעיר שכם לעיר הקודש בירושלים...נמצאים הרים גדולים בהרי אפרים...והרים אלה נקראים בלשון ערבית טשעביל אל חארמיע, רוצה לומר הר הגנבים. תבנית הרים אלה המה כמו מעלות ועליהם עצי זיתים, ופלא גדול מעשי הרים אלה...ובעיק הרים אלה נמצא מעין גדול הנובע מאבן אחת, ומימיו נופלים למערה אחת הנמצאת ברגלי ההר, והולכים במחילות תחת הארץ עד מעבר להר, והמעין נקרא בלשון ערבית בור איל-לובין, ושאלתי מרבים אם נודע להם מי עשה המחילות במקום גדול כזה תחת ההר? ואמרו לי שזה מעשי הטבע והמעין נקרא בור איל-חארמיע ע״ש הגנבים. כי בשנים הקודמות לא הענישה ממשלת תוגרמא (תורכיה) לאנשי הפראים. כי המסילה בין שני הרים אלה היא במקום צר, אין דרך לנטות ימין או שמאל, וכל איש הנופל בידי שודדים לא מצא מקום לנוס מהם, אבל כעת אין שום סכנה במקום זה״.

בזמננו - כבר נוכחנו לראות שודדים - מחבלים במבואות הואדי ובואדי עצמו, ונקווה שנוכל לומר כשאול אהרנשטיין אבל כעת אין שום סכנה במקום זה. אכי״ר.

עבור לתוכן העמוד